Operasyon Sonrası Genel Bilgiler
Pet sahipleri, genel olarak olduğu kadar operasyonlar konusunda da belli sorumluluklara sahiptir. Bu açıdan en büyük ve en önemli iş veteriner hekimlere düşse de yapılacak bazı davranışlar, operasyondan alınan verimin daha yüksek olmasını ve farklı sorunlar ile karşılaşılmamasını sağlamaktadır.
Dikkatli davranıldığı takdirde çoğu operasyon sonrasında yaşanabilecek sorunlar genelde nadir görülse de bu tür durumlarda 7/24 veteriner hizmetinde yararlanılabilmektedir.
Geç saatlerde ya da çalışma günleri dışında özellikle operasyon sonrasında ihtiyaç duyuluyorsa nöbetçi veteriner aranabilir. Böylece sorun ne olursa olsun her zaman ulaşılabilecek açık veteriner bulunabilmektedir.
Evcil hayvan sahiplerinin operasyon sonrasında sorun yaşamamak için dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunları genel itibariyle şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:
· Anestezinin etkisiyle hastanın geç uyanması söz konusu olabilmektedir. Bununla beraber kusma gibi birtakım problemler ile de karşılaşılabilir. Genellikle doğal kabul edilen bu durumlarda veteriner hekim ile irtibata geçerek gerekli bilgileri almak mümkündür.
· Operasyondan sonra hastaya yemek yedirmemek önemlidir. Yalnızca belli saat aralıklarında önüne su koymak ve bunu tüketip tüketmemeyi de hastaya bırakmak gerekir. Hastanın beslenmemesi son derece beklenen ve doğal bir durum olduğundan panik yapmaya gerek yoktur.
· Operasyondan sonraki gün, hekim farklı bir öneride bulunmadıysa, hasta yumuşak besinler ile normalde verilenin çok daha azı kadar beslenmelidir. Bu besinler yavaş yavaş arttırılmalı ve 3 gün sonunda eski düzenindeki beslenme hale getirilmelidir.
· Hastanın dikişleri konusunda herhangi bir problem ile karşılaşılmaması için hareketlerinin sınırlandırılması gerekmektedir. Yüksek mesafelerden atlamasının ya da sıçramalarının, merdivenleri özellikle hızlı bir şekilde kullanmasının önüne geçmek mühimdir. Böylece ameliyat bölgesinin daha kolay iyileşmesi ve zarar görmemesi sağlanmış olur. Veteriner hekim klinik koşulları altında bir süre kalması gerektiğini önerdiyse buna karşı çıkılmaması da önemli olmaktadır.
· Hekim tarafından kullanılması söylenen ilaçlar mutlaka belirtilen süre boyunca düzenli bir şekilde hastaya verilmelidir.
· Operasyondan sonra hastanın stresli olmamasının sağlanması, soğuk yerlerde tutulmaması, konforlu ve temiz alanlarda bakılması önemlidir.
· Belirtilen aralıklar ile operasyon sonrasında hastanın muayene ettirilmesi gerekmektedir.
Operasyonların büyük bir çoğunluğu kedi kısırlaştırma ve köpek kısırlaştırma gibi herkesçe bilinen klasik durumlarda olsa da ciddi rahatsızlıklarda dikkat edilmesi gereken farklı durumlar bulunabilir. Bu nedenle operasyon sonrası hakkında veteriner hekimden detaylı bilgi almak oldukça kritik bir öneme sahiptir.