Kedilerde Üriner Sistem Hastalıkları
Kedilerde üriner sistem hastalıkları en sık görülen problemlerden biridir. Üriner sistem hastalıkları, iltihap durumlarında ya da idrar torbasında biriken mineraller sonucunda oluşmaktadır. Kedilerde oluşan üriner hastalıkların erken teşhisi, tedavi sürecinin kolaylaşmasını sağlamaktadır.
Üriner sistem hastalıklarında, idrar yollarından biriken mineraller zamanla kristalleşip bir araya toplanarak, idrarda taş oluşumlarına sebep olmaktadır. Oluşan bu taşlar, üriner sistemleri tahriş ederek, kedilerde idrar geçişlerini engellemektedir. Bu gibi durumlarda en yakın veteriner klinikleri aracılığı ile bir takım tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Ayrıca sık idrara çıkan yaşlı kediler, üriner sistemlerinde oluşan diğer hastalıklara ve kronik böbrek hastalıklarına yakalanabilmektedir.
Kedilerde üriner sistem hastalıkları birçok belirti göstermektedir. Bunlardan en çok rastlanan belirtiler ise şunlardır; Kedilerin idrar yaparken zorlanmaları, çok az miktarlarda idrar yapmaları, idrar yaparken bağırmaları, hiç idrar yapamamaları ve idrarda görülen kandır. Bu hastalıkları acil veteriner klinikleri antibakteriyel ilaçlarla tedavi edebileceği gibi, taş olması durumlarında cerrahi müdahaleye de gidebilmektedir.
Nöbetçi veteriner aynı zamanda kedinin üriner sağlığını koruyabilmek için, bazı tavsiyelerde de bulunabilmektedir. Obez olan kedilerde böbrek taşı daha sık rastlandığı içi, kedilerin zayıflaması için diyet beslenme programları uygulamak bunlardan biridir.
Kedilerin üriner sistem hastalıkları evdeki stresli durumlardan da oluşabilmektedir. Bu stresi gidermek için de bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Kedinin kumunun rahat bir yerde olması, evde bulunan başka kediler ile iletişimini azaltmak, kedinin yaşam alanını daha iyi hale getirmek gibi çareler uygulanabilmektedir.
Aynı zamanda kedilerde ki bu stres durumlarını azaltmak için kedi veteriner klinikleri, kaygı giderici ilaçları ya da bazı özel mamaları kedi sahiplerine önermektedir. Bu nedenlerden dolayı kedilerin üriner sistem hastalıklarında, mutlaka veterinere götürülmesi gerekmektedir.
Kedilerde üriner sistem hastalıkları tedavisi için beslenme programlarına da çok dikkat edilmesi lazımdır. Kedilerde böbrek taşlarının oluşumunu önlemek için, mineral oranı az, yüksek proteinli besinler tercih edilmelidir.
Yaş mamalarda bulunan yüksek oranda su ile kedilerin daha rahat idrara çıkması sağlanabilmektedir. Yaş mama yemeyen kediler için de kuru mamalar tercih edilmelidir. Kuru mamalarla beraber kedilerin bol su içmesine de dikkat etmek önemlidir. Bu şekilde sağlanan evde bakımlarla, kedilerin üriner sistem hastalıkları kontrol altına alınabilmektedir.